sfeerbeeld

Historie

Boutique Hotel Catshuis is gevestigd in één van de mooiste historische panden aan de Nieuwestad in Leeuwarden.

De zeer welgestelde Pieter Cats, koopman, politicus en bestuurder, liet het pand in 1806 in Empire-stijl ontwerpen door de Amsterdamse architect Jan Maaskamp. Pieter Cats en zijn vrouw Rinske Cats-Heringa betrokken dit voornaamste woonhuis van Leeuwarden in 1810. De naam ‘Catshuis’ is nog steeds in sierlijke, gouden letters aanwezig boven de hoofdingang van Boutique Hotel Catshuis.

In 1835 kwam het ouderlijke huis in eigendom van dochter Sjuwke. Eerst breidde zij de dienstgebouwen en de tuin aan de Nieuwestad 49 uit. Daarna, in 1846, liet zij de Nieuwestad 47 in zijn geheel verbouwen als wagenhuis met stal en woning voor de koetsier. De gemeenschappelijke steeg met nummer 49 werd overdekt, zodat de dienstruimtes buiten de woonruimtes en de hoofdentree om konden worden bereikt.

Politiebureau en brandweerkazerne

De laatste bewoner Maria Johanna (Jeanne) van Bieruma Oosting, kleindochter van Sjuwke en kunstenares, verkocht het gehele complex in 1933 aan de gemeente Leeuwarden. Stadsarchitect Justus Zuidema kreeg de opdracht om de panden te verbouwen tot hoofdbureau van politie en brandweerkazerne. Het souterrain onderging een ingrijpende verbouwing om er zowel een cellencomplex, dienstruimtes als een ketelhuis in onder te brengen. In de koetsierswoning op nummer 47 nam de brandweer haar intrek.

Discotheek Fire

Berend Bronger en zijn zoon Jaap kochten beide panden in 1982. Jaap Bronger is de huidige eigenaar. Discotheek Fire was er jarenlang een populaire uitgaansgelegenheid.

Boutique Hotel Catshuis

Sinds 2016 runt Amarins Bronger, dochter van Jaap, Boutique Hotel Catshuis aan de Nieuwestad 49. De rijke Empire-decoratie is nog steeds aanwezig in de lambriseringen, deuren en plafonds van het indrukwekkende pand. Op nummer 47 is Fire Café gevestigd, ook eigendom van de familie Bronger.

Behoefte aan meer informatie of vragen?

Tel: 058 – 215 87 15